Loading...
Activ

Purcari

Cea mai veche vinărie din Republica Moldova, Purcari, a fost fondată în 1827 și este cea mai celebră vinărie din țară. Podgoriile Purcari sunt situate la aceeași latitudine ca și faimoasa regiune de vin din Franța, Bourdeaux. Clima, solul și poziția geografică formează ansamblul perfect ce contribuie la calitatea strugurilor. Vinurile Purcari s-au bucurat de popularitate la curțile regale și au fost solicitate de personalități istorice cum ar fi Împăratul Rus Nicolae al II-lea, Regele George al V-lea și Regina Victoria.

Purcari a câștigat prima sa medalie de aur în anul 1878, la Expoziția Mondială din Paris, pentru Negru de Purcari. În 2014, Purcari a trecut frontierele, reîntorcându-se pe piața din Marea Britanie, prin distribuitorul Casei Regale Britanice, BBR. De asemenea, Purcari a reușit să penetreze piața monopolistă din Norvegia, astfel devenind unicul vin moldovenesc vândut în această țară. Mai târziu, în 2015, Purcari Winery a primit Brevetul de Furnizor Oficial al Curții Regale din România. Astăzi, vinăria produce anual circa 10.000.000 de sticle de vin. Vinurile de Purcari sunt populare în peste 40 de țări, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia și Ţările Baltice.

O altă preocupare profesională a celor de la crama Purcari este turismul vitivinicol de calitate. Conacul Purcari se află la 108 kilometri de Chişinău, în apropierea râului Nistru şi la doar 50 de kilometri de malul Mării Negre. Faimoasele beciuri Purcari, construite în 1827, adăpostesc o parte importantă a patrimoniului Moldovei – colecţia vinurilor de cupaj Purcari. Colecţia de vinuri Purcari a câştigat peste 460 de distincţii la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, precum Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge International du Vin și multe altele.

Situate pe coasta de vest a râului Nistru, la o altitudine medie de 110-185 de metri față de nivelul Marii Negre, podgoriile de la Purcari se întind pe o suprafață de peste 270 de hectare, beneficiază de o microclimă aparte ce protejează viile de înghețuri pe timpul iernii, și de arșiță – vara.

Microzona unică Purcari dispune de un terroir ideal pentru producerea vinului de calitate înaltă. Climă se caracterizează prin temperaturi active de pâna la 3 300 °C și un coeficient de umiditate relativă a aerului de 0.68-0.75.

Este o microzonă cunoscută datorită compoziiei solului - cernoziom argilo - nisipos carbonizat. Orientarea pantei influenează caracteristicile solului, care joacă un rol important în diferenierea aromelor și gusturilor unui vin.