Loading...
Activ

Vinăria Javgur

Construită în anul 1957, în satul Javgur, raionul Cimișlia, Vinăria Javgur este parte a unui amfiteatru natural de o frumusețe rară, situat pe străvechiul „Valul lui Traian de sus”, care străbate atât vinăria cât și teritoriul Republicii Moldova, de la râul Prut până la fluviul Nistru. O zonă ecologică, unde s-a născut liniștea, o zonă în care timpul nu se grăbește, în care podgoriile ce înconjoară vinăria sunt scăldate în razele soarelui, reflectate de pe malul lacului din apropiere și îți încântă simțurile cu un peisaj de poveste. Din strugurii culeși manual, îngrijiți cu dragoste, se naște o adevărată poezie îmbuteliată.

La început era un punct de vinificare primar, dar recunoscut departe de hotarele țării prin vinurile materie primă pentru spumante, cât și vinuri licoroase de calitate livrate în vrac.

Dea lungul timpului Vinăria Javgur a avut parte de schimbări structurale care au stat la baza dezvoltarii ei. Mai mult de 35 de ani la cârma vinăriei este oenologul Scutaru Gheorghe, cel ce a transmis pasiunea și dragostea pentru vin copiilor săi. Soră și frate au ales să meargă pe același drum bătătorit de tată și să combine practicile tradiționale în vinificație cu tehnologiile moderne și cunoștințele profesionale.

Pe o suprafață proprie de 87 ha de viță de vie, îngrijite cu multă muncă, s-au adaptat foarte bine la condiţiile climaterice şi de sol soiurile clasice de Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot gris, Traminer, Muscat, Pinot noir, Merlot și Cabernet Sauvignon.

Astăzi Vinăria Javgur vinifică peste 1000 tone de struguri pe sezon ( 50% struguri albi, 50% struguri roșii). Fermentarea controlată atât pentru vinuri albe cât și pentru vinurile roșii permite obținerea unor vinuri elegante, pline de finețe și rafinament, cu o prospeţime și fructuozitate specifice soiurilor, care sunt înalt apreciate la concursuri internaționale. Vinurile roșii se maturează în baricuri de stejar, devenind ronde și nobile.

Datorită controlului la toate etapele procesului de producere, de la sădirea butașilor și până la livrarea producției finite către consumator, se asigură calitatea superioară a vinului, tipicitatea zonei și amprenta terroir-ului.  În anul 2018 au fost construite după ultimele standarte, secția de producere (640 m²), demisol cu secția de microvinificare, maturare și oenoteca, deasemenea s-a echipat cu utilaje modern.

Vinăria Javgur face parte din Regiunea IGP "ŞTEFAN VODĂ". Obiectivul nostru este să facem vinuri speciale și de calitate, care reflectă terroir-ul și legătura omului cu natura.

Vinăria Javgur - vinuri ce păstrează valori de familie!