Regiunea IGP “ȘTEFAN VODĂ” are identitate voievodală, încărcată cu istorie și tradiție. Un meleag fermecător, care ascunde un adevărat izvor al vinului de cea mai înaltă calitate.
Regiunea poartă numele Voievodului ȘTEFAN CEL MARE, Domnitor al Moldovei în decurs de 47 de ani, care a avut cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române (perioada anilor 1457-1504).
ȘTEFAN CEL MARE a stimulat producția și consumul de vinuri, înființând postul de paharnic la curtea domnească, care supraveghea podgoriile și vinificatorii pentru a asigura producerea vinurilor de calitate. Paharnicul se ocupa de aprovizionare, în special cu vin, a ospățurilor domnești. Gusta vinul înainte de a fi servit de Domn, pentru a verifica dacă nu era otrăvit.
În Moldova, Ștefan cel Mare este considerat ctitorul podgoriilor și pivnițelor obștești și personale (acad. G.Constantinescu și prof.inuv. dr. Milu Oșlobeanu, Ștefan cel Mare, ctitorul podgoriilor din Moldova).
Aria geografică destinată producerii vinurilor cu Indicația Geografică Protejată
“ȘTEFAN VODĂ” se întinde pe un teritoriu delimitat conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nr.105 din 10 iunie 2011 și cuprinde o suprafață de circa 10 mii ha de plantații viticole.
Aceasta este înregistrată pentru protecție la nivel național din 7 februarie 2012 de către Uniunea de persoane juridice Asociația Producătorilor de Vinuri cu IGP “ȘTEFAN VODĂ” și aparține tuturor producătorilor din cadrul Asociației, iar din 18 octombrie 2016 este recunoscută și la nivel european, de către 28 de țări ale UE în baza Acordului de Asociere.
Vinurile de soi și de cupaj albe, roze și roșii, seci și demiseci, produse din strugurii recoltați din aria delimitată, au dus faima Republicii Moldova ca țară cu tradiții vitivinicole departe de hotarele ei, distingându-se de-a lungul timpului cu un nivel de calitate aparte.
Aria geografică delimitată este amplasată în zona de sud-est a țării și include localitățile din 4 raioane administrativ-teritoriale: ȘTEFAN VODĂ, CĂUȘENI, CIMIȘLIA ȘI BASARABEASCA. Aceasta cuprinde următoarele areale naturale: Lunca Râului Botna, Terasele Nistrului și Câmpia Moldovei de Sud. Pe teritoriul regiunii, curge fluviul transfrontalier Nistru și râurile interioare Botna și Cogâlnic.
Calitatea, reputaţia şi caracteristicile organoleptice distinctive ale vinurilor cu IGP „ȘTEFAN VODĂ” sunt favorizate de factori naturali şi umani, care împreună formează un terroir unic.
Forma de relief specifică reprezintă unitatea dintre văi și dealuri, multe zile însorite, precipitații limitate, plantații viticole amplasate pe terase de-a lungul râului Nistru, briza Mării Negre , precum și factorul uman – forța de muncă calificată, formată de milenii prin tradiție cu utillizarea unor elemente ale tehnologiilor moderne își aduc aportul la obținerea strugurilor de calitate și, respectiv, a vinurilor generoase, profunde, cu mult soare și arome complexe, dar și elegante, care reflectă terroir-ul specific și nu-i lasă indiferenți chiar și pe cei mai pretențioși consumatori.